Hummus gezond?

Gepubliceerd op 13 december 2023 om 15:44

Is hummus gezond?

Hummus heerlijk op brood, cracker, bij een salade of lekker om rauwkost in te dippen. Is het gezond? Ja, maar wel afhankelijk van wat er in zit. Hummus staat erom bekend eiwit- en vezelrijk te zijn. Lees hieronder verder waar je op kunt letten.

 

Wat is hummus?

In de basis is hummus is gemaakt van o.a. kikkererwten, tahin (sesamzaadpasta), knoflook en citroensap. Allemaal hele gezonde ingrediënten. Het is ook heel makkelijk zelf te maken. Door deze ingrediënten te mengen in een keukenmachine. Je kunt er nog wat komijn, peper en zout aan toevoegen voor de smaak. Of je kunt andere varianten uitproberen door er rode biet of gegrilde groente aan toe te voegen bijvoorbeeld. De eigen gemaakte versie is wat mij betreft dus wel het meest gezond. Maar je hebt misschien niet altijd zin of tijd om het zelf te maken. Waar let je op wanneer je voor de kant-en-klaar variant uit de supermarkt gaat?

 

Verschillende soorten hummus:

Wanneer je een kant-en-klaar bakje koopt verschilt het nogal of het gezond is of niet. Tegenwoordig zijn er nogal wat soorten verkrijgbaar in een supermarkt. Als je de etiketten gaat vergelijken, kun je nogal wat verschillen tegenkomen. Zo wordt in veel soorten naast de kikkererwten als hoofdingrediënt, gebruik gemaakt van zonnebloem- of raapolie wat voor nogal wat extra kilocalorieën kan zorgen en daarnaast worden er vaak veel conserveermiddelen en andere E-nummers aan toegevoegd voor de smaak. Ook als je kijkt naar de voedingswaarde kan het nogal verschillen in bijvoorbeeld kilocalorieën, eiwitten en vetten. Bekijk daarom altijd het etiket of kijk naar de Nutri-Score.

 

Als voorbeeld vergelijk ik deze 2 bijna identieke verpakkingen van AH terra Hummus naturel. De naam is hetzelfde, het is allebei naturel, alleen de kleur van de sticker op de verpakking lijkt anders te zijn. De ene krijgt nutriscore A en de andere nutriscore C. Wat is er dan anders zou je denken? Wanneer je de etiketten met elkaar vergelijkt, lijken ze toch echt van elkaar te verschillen. Namelijk is rechts hoger in kilocalorieën, (verzadigd) vet en lager in voedingsvezel en eiwitten. Waarschijnlijk zit hier in verhouding minder kikkererwt in en meer olie.

Je kiest een product natuurlijk omdat je het lekker vindt, maar je kunt dus ook kijken naar wat het je oplevert aan voedingswaarde. Wil je wat meer eiwitten binnenkrijgen? Of let je juist meer op je kilocalorieën of voedingsvezels? Het is maar net wat voor jou belangrijk is.

Kikkererwten vallen onder de eiwit- en vezelrijke producten. Ik zou er dan ook voor zorgen dat je hiervan zo optimaal mogelijk kunt profiteren, vandaar dat ik in dit geval voor de linkse optie ga.

 

 

Uiteraard kun je ook andere merken bekijken. Bijvoorbeeld deze van Bio Today. Verrassend een stuk lager in hoeveelheid vet en kilocalorieën. In plaats van zonnebloemolie is hier gebruik gemaakt van olijfolie. En staat olijfolie als laatste ingrediënt vermeld, wat betekent dat hiervan het minste in zit.  Helaas wel wat lager in eiwitten en voedingsvezels. Verder is als enige E-nummer “citroenzuur” gebruikt. Een goede optie wat mij betreft!

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.