Hoe werkt Nutri-Score?
Nutri-Score is sinds 1 januari 2024 het officiële voedsellogo van Nederland. Er zijn nog veel twijfels en onduidelijkheden over het gebruik van Nutri-Score. Hoe kan het zijn dat een diepvriespizza bijvoorbeeld een Nutri-Score B krijgt? Hieronder probeer ik je een notendop uit te leggen hoe Nutri-Score werkt en waar je dan op moet letten bij het kiezen van je product.
Wat is Nutri-Score?
Nutri-Score is een voedselkeuzelogo voor levensmiddelen, op de voorkant van de verpakking met als doel de consument gezondere keuzes te laten maken. Ook huismerken van supermarkten kunnen dit gebruiken. Een product is beoordeeld met een letter van A (donkergroen) tot en met E (donkeroranje), waarbij A voor een gezondere keuze staat en E voor ongezond.
Nutri-Score moet je eigenlijk zien als een aanvulling op de bestaande Schijf van Vijf en is vooral makkelijk om een keuze te maken bij producten die buiten de Schijf van Vijf vallen, zoals: sauzen, frisdranken, koek, snacks etc.
Eerst bekijk je of het product binnen de schijf van vijf past, is dit niet het geval dan kun je naar de Nutri-Score kijken. Het voedingscentrum heeft een gemakkelijke app, namelijk de “kies ik gezond” app. Je kunt hiermee de streepjescode van een product scannen en krijg je meteen te zien of het product binnen de Schijf van Vijf past.
Hoe werkt Nutriscore?
Maar hoe werkt de Nutri-Score nou eigenlijk. Als je begrijpt hoe je het moet lezen, kan het je best prima helpen een gezondere keuze te maken.
Belangrijk om te weten is dat Nutri-Score producten vergelijkt in dezelfde categorie om zo een betere keuze te maken. Wanneer je voor het schap staat kun je bijvoorbeeld de verschillende soorten muesli met elkaar vergelijken.
Nutri-Score kijkt naar de samenstelling van een product. Een product krijgt een hogere score wanneer deze o.a:
- Hoger is in eiwit;
- Hoger in vezels;
- Wanneer het bestaat uit fruit, groenten en/ of peulvruchten.
Een product krijgt een lagere Nutri-Score wanneer deze:
- Hoog is in kcal;
- Wanneer suikers zijn toegevoegd;
- (Veel) verzadigd vet bevat
- Het zout bevat.
Hoe kan de Nutri-score jou helpen?
Bij Nutri-Score kun je dezelfde soort producten met elkaar vergelijken. Het werkt vooral voor producten zoals snacks, koekjes, sauzen en frisdranken bijvoorbeeld. Wanneer een koekje een “B” krijgt wil het niet zeggen dat het gezond is, maar is de samenstelling van het koekje beter dan een koekje met een score “E”. Wil je een gezonde keuze, dan kies je beter voor een product dat in de Schijf van Vijf staat.
Je kunt de Nutri-Score van een product in 3 simpele stappen beoordelen:
- Wat is de Nutri-Score van het product? A (gezond(er)) t/m E (ongezond)
- Vergelijk producten uit dezelfde categorie, dus bijvoorbeeld de verschillende soorten zuivel.
- Kies voor het product met een hogere Nutri-Score A of B.
Het wil dus niet zeggen dat een Pizza met Nutri-Score B gezond is, maar deze heeft dus een betere samenstelling dan de pizza met Nutri-Score E.
Mijn conclusie over Nutri-Score:
Nutri-Score is mijns inziens een handig hulpmiddel om snel te zien wanneer je een gezondere keuze maakt. Wil je echt weten wat er in het product zit en hoe gezond het is, dan kijk je altijd nog beter naar het etiket, namelijk naar de ingrediëntenlijst en de voedingswaardetabel. Alleen dan weet je wat er in zit. Een pak muesli met Nutri-Score A kan namelijk nog best wat suiker bevatten of er zijn zoetstoffen aan toegevoegd, daarnaast kan het andere onnodige toevoegingen bevatten. In dat geval bestaat er waarschijnlijk nog wel een beter alternatief met ook een score A.
Kijk bijvoorbeeld naar de onderstaande 2 muesli's. Allebei Nutri-Score A, maar er zit een duidelijk verschil in de hoeveelheid suikers. Aan de 2e muesli zijn namelijk stukjes gedroogd fruit en suiker toegevoegd. Mijn keuze zou in dit geval dan ook uitgaan naar de volkoren muesli naturel, welke naast minder suikers ook nog iets meer voedingsvezels en eiwitten bevat en dan voeg ik zelf wel wat fruit toe. Wil je helemaal zeker zijn van je zaak maak dan je muesli of granola lekker zelf. Dan weet je precies wat er in zit en ook nog eens veel lekkerder. Eerder heb ik hiervoor een recept gedeeld, je vindt dat hier.
Etiketten lezen
Kijk jij wel eens naar het etiket? Hoe lang is de ingrediëntenlijst bijvoorbeeld? En kan je de eerste 5 ingrediënten op het etiket ook terugvinden in je keukenkastje? Dit zegt heel veel over hoe ultra bewerkt een product is. Van ultra bewerkte producten is inmiddels bekend dat deze ongezond zijn en veel gezondheidsproblemen kunnen veroorzaken. Uiteraard is het in deze maatschappij bijna onmogelijk om alleen maar onbewerkt te eten, maar is het wel verstandig je hiervan bewust te zijn. Het is het belangrijk dat je weet wat gezonde keuzes zijn en waar je op moeten letten voordat je een product in je boodschappenmandje legt.
Hulp nodig met Nutri-Score en etiketten lezen?
Wil je hier meer informatie over? Of wil je graag beter weten hoe je een etiket moet lezen of hoe je kunt zien of een product een gezonde keuze is? Neem contact op voor een cursusje etiketten lezen. Super interessant en leerzaam en iets waar je dagelijks profijt van kunt hebben. In een aantal simpele stappen leg ik je uit waar je op let en hoe jij gezonde keuzes kunt maken.
Reactie plaatsen
Reacties