Muesli of granola?? Wat is nou het gezondst?
Wanneer je je gaat verdiepen in de wereld van de ontbijtgranen kan je nogal eens verbazen. Helaas zijn veel soorten namelijk helemaal niet zo goed als dat het lijkt.
Dan heb ik het niet alleen over bijvoorbeeld chocopops en honeyloops. Ook in een muesli kan namelijk een grote hoeveelheid suiker zijn verwerkt. Er zijn zoveel soorten tegenwoordig dat je soms door de bomen het bos niet meer kunt zien. Wat is nou het verschil tussen bijvoorbeeld tussen muesli, krokante muesli, cruesli of granola en wanneer maak je een gezonde keuze?
Muesli / krokante muesli / granola
Muesli is een mix van granen die niet gebakken zijn. Aan krokante muesli, cruesli en granola daarentegen worden vaak een soort vet en suikers toegevoegd en vervolgens in de oven knapperig gebakken. De vetten en gekarameliseerde suikers zorgen voor een krokante structuur. Dit betekent wel dat er vaak meer kilocalorieën in zitten. Daarnaast zijn de hoeveelheden suikers niet echt gezond te noemen. Zo begin je je dag dus onbewust met een grote hoeveelheid suiker en zorgt dit voor een piek in je bloedsuikerspiegel. Na zo’n piek volgt ook weer een dal in je bloedsuiker en dit zorgt dat je snel weer honger krijgt en snel iets wilt eten. Daarnaast is bekend dat zo'n piek zorgt voor extra vetopslag.
Granola of muesli als suikerbom!
Maar let op! Ook een pak muesli is niet meteen de beste keuze. Ook deze kan zomaar onverwacht veel suikers bevatten. Dit is bijvoorbeeld vaak het geval wanneer er gedroogde stukjes fruit aan zijn toegevoegd. Naast het feit dat gedroogd fruit veel suikers bevatten, wordt hier soms ook nog eens extra suiker door de fabrikant aan toegevoegd. Op deze manier kan ook een muesli zomaar 20 gram suikers per 100 gram bevatten! Dat betekent dat 20% van jouw portie bestaat uit suikers. Dit wil je liever niet...
Wat is een gezonde keuze?
Hoe weet je nou wanneer je een gezonde keuze maakt? Daar kun je enkel achter komen door op het etiket te kijken. Ingeval van ontbijtgranen (een koolhydraatproduct), kun je het beste eerst kijken in de voedingswaardetabel op het etiket onder “waarvan suikers”. Dit geeft in grammen de hoeveelheid suiker per 100 gram van het product weer. Vaak staat er ook wat dit per portie inhoudt.
Voedingswaardetabel
Naast het kijken naar de “waarvan suikers” kun je ook veel andere informatie uit het etiket halen. Hoeveel kilocalorieën bevat het product bijvoorbeeld? De hoeveelheid vet in een muesli wil je liever wat lager houden (tenzij er noten aan toegevoegd zijn, deze zijn juist heel gezond 😊). Door toevoeging van noten zal het aantal kilocalorieën ook wat hoger zijn. Dit is op zich geen probleem, als alles uiteindelijk maar in balans is. Hetzelfde geldt dus voor de suikers, deze wil je graag zo laag mogelijk houden. De hoeveelheid aan eiwitten en vezels wil je liever juist weer zo hoog mogelijk hebben. Vezels zijn goed voor een gezonde darmwerking en leveren daarnaast geen of weinig kilocalorieën op. Eiwitten zijn belangrijk voor de opbouw en herstel van je spieren en weefsels in je lichaam.
Ingrediëntenlijst
Naast dat je de voedingswaardetabel bekijkt, kun je ook de ingrediëntenlijst bekijken. Wat zijn de eerste 5 ingrediënten bijvoorbeeld? Worden er volkoren granen gebruikt? Staat hier suiker bij? Of wellicht een vorm van suiker onder een andere naam met stroop of siroop vermeld bijvoorbeeld. Dan weet je al zeker dat er in dit product veel suikers verwerkt zijn en je beter voor een alternatief kunt kiezen. Misschien zitten er niet veel suikers in, maar is het product wel gezoet met zoetstoffen ook dit heb je liever niet. Vergelijk een aantal soorten en kies wat voor jou het beste is.
Nu hebben we het over ontbijtgranen, maar zo kun je dit natuurlijk met allerlei producten doen, zoals broodbeleg, sauzen, zuivelproducten, koekjes etc.
Je kunt muesli natuurlijk kopen, maar je kunt het ook heel makkelijk zelf maken. Bij mijn recepten vind je een heel lekker en gezond recept van krokant gebakken muesli zonder toegevoegd vet en suikers. In combinatie met kwark en wat fruit een super goed begin van je dag, vol met eiwitten en vezels.
Vind je het moeilijk om te achterhalen wat nou een gezonde keuze is en wil je hier meer informatie over? Neem dan contact op. Samen kunnen we hierover in gesprek en kan ik je uitleggen hoe je op een makkelijke manier een gezond product kunt onderscheiden. Wanneer je het fijn vindt, kunnen we zelfs de keukenkastjes nalopen en bekijken wat goed is en waarvoor wellicht een beter alternatief beschikbaar is.
Reactie plaatsen
Reacties