Hummus

Gepubliceerd op 10 oktober 2024 om 16:20

Hummus

 

Zelfgemaakte hummus is toch wel het allerlekkerste. Deze hummus op basis van kikkererwten is zowel eiwitrijk als vezelrijk en zonder olie toegevoegd. Met dit recept heb je binnen 5 minuten hummus op tafel staan.

 

Kikkererwten vol eiwitten, vezels en voedingsstoffen:

Kikkerwten vallen onder de categorie peulvruchten en maakt ze daardoor een gezond eiwitrijk product. Ideaal als vleesvervanger te gebruiken in bijvoorbeeld stoofpotjes, tajines, geroosterd of dus deze lekkere hummus. Ik schreef eerder al een blog over hummus en de verschillende soorten die je in de supermarkt tegenkomt. Wanneer je de hummus zelf maakt, weet je precies wat er in zit en bevat het product in ieder geval geen onnodige toevoegingen welke je bij kant-en-klare hummus uit de fabriek wel tegenkomt.

Kikkererwten zijn dus een goede bron van eiwitten, maar ook voedingsvezels welke heel belangrijk zijn voor een goede darmgezondheid, zo is inmiddels bekend dat voedingsvezels de kans op darmkanker kunnen verkleinen. 

Verder zijn peulvruchten o.a. rijk aan ijzer, magnesium, zink en B-vitamines waaronder Foliumzuur. Zeker iets om vaker op het menu te zetten!

 

Wat heb je nodig voor deze hummus:

  • 1 pot kikkerwten
  • 1 of 2 teentjes knoflook (naar smaak)
  • 1 el Tahini
  • sap van 1/4 citroen
  • 1 tl komijnpoeder
  • harissakruiden of chilivlokken (naar smaak)
  • evt. 1/2 tl korianderpoeder
  • peper  en zout
  • toppings zoals bijvoorbeeld paprikapoeder, tijm, sesamzaadjes, olijfolie.
  • staafmixer/blender/keukenmachine

 

TIP: Je kunt kiezen voor een pot kikkerwten, dan is het recept snel klaar. Nog lekkerder is om gedroogde kikkerwten te gebruiken. Deze laat je een nacht in water weken en vervolgens kook je deze zo'n 45 minuten tot ze gaar zijn. 

 

Hoe maak je de hummus:

  1. Schep de kikkererwten uit de pot in de keukenmachine (of gebruik staafmixer). Bewaar het vocht. 
  2. Voeg de rest van de ingrediënten toe en mix. Je kunt kiezen voor de kruiden die ik hierboven heb benoemd, maar je kunt uiteraard gebruiken wat je lekker vindt of in huis hebt. 
  3. Voeg het steeds wat van het vocht toe om er een smeuïge massa van te maken. 
  4. Wanneer je tevreden bent, schep je de massa in een schaaltje en bestrooi je dit met bijvoorbeeld paprikapoeder en tijm of andere kruiden naar smaak. Eventueel met een scheutje olijfolie.

 

Hummus is lekker op brood, crackers, bij je salade of om rauwkost in te dippen. Maar ook bij de avondmaaltijd met geroosterde bloemkool bijvoorbeeld. Je kunt de hummus zo'n 3 dagen afgesloten in de koelkast bewaren. 

 

Smakelijk!

 

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.