Rode bietenwafels
Met Pasen in het vooruitzicht maakte ik deze heerlijke wafels met rode bieten. Ze zijn een gezond ontbijt, lunch of tussendoortje. Super lekker voor de paasbrunch!
Ik maakte ook nog andere soorten wafels: zoals spinaziewafels, pompoenwafels en zelfs chocoladewafels. Door ze samen op een schaal te leggen, wordt het een heel gezellig kleurig geheel!
Heb jij nog andere ideeën voor wafels? Ik ben super benieuwd. Deel ze hieronder in de reacties.
Wafels zoet of hartig
Wanneer je een basisrecept hebt kun je hiermee heel makkelijk variëren. Maar net waar je zin in hebt of wat je in huis hebt. Ga je voor groente of voor fruit? Het is super simpel om te maken en je hebt in een handomdraai iets leuks op tafel staan. Door voor voorgesneden groenten te kiezen of uit de diepvries scheelt het je weer heel veel tijd.
Geschikt bij het afvallen
Inmiddels heb ik een hele reeks met wafels uitgeprobeerd. Ik zal de lekkerste hiervan ook delen bij mijn recepten. Voor dit recept koos ik voor rode bieten. En ook dit is heel erg lekker kan ik je zeggen! Door toevoeging van banaan worden ze toch zoet en ze krijgen zo'n mooi roze kleurtje. Maar dus wel vrij van toegevoegd suiker en daardoor een verantwoorde maaltijd of tussendoortje. Heel erg fijn als je misschien wat kilo'tjes wil afvallen.
Door toevoeging van groenten of fruit een stukje voedzamer en daarnaast gebruik ik altijd een volkorenmeel. De voedingsvezels zorgen voor een stabiele bloedsuikerspiegel en leveren weer de nodige vitamines en mineralen.
Wat heb je nodig voor deze bietenwafels:
Voor 6 kleine wafels
Benodigdheden:
Wafelijzer
Staafmixer
- 100 gram voorgekookte rode biet
- 90 gram volkoren meel (of bijvoorbeeld havermeel, sorghummeel, boekweitmeel of een combinatie)
- 1 tl bakpoeder
- 1 ei
- 1 banaan
- 1 tl vanillepasta/vanilleextract
Hoe maak je deze rode bietenwafels:
- Pureer de voorgekookte rode biet samen met de banaan tot een puree.
- Meng met het meel, het bakpoeder, ei en vanille.
- Voeg eventueel nog wat sap van de rode bieten toe voor een extra roze kleur.
- Verwarm het wafelijzer
- Vet het wafelijzer in met een beetje olijfolie
- Schep ongeveer een ijslepel beslag op het wafelijzer.
- Na ongeveer 5 minuten zijn ze klaar
Beleg de wafels met gezond beleg:
Deze heerlijke wafeltjes kun je beleggen met bijvoorbeeld zuivelspread, cottage cheese, kwark, kipfilet, gerookte zalm, 100% notenpasta of hummus. Leg daar nog wat stukjes komkommer, tomaat, radijs, paprika of bijvoorbeeld fruit op.
Gezond tussendoortje voor onderweg
Neem de wafels mee voor onderweg of lekker voor de lunch in je broodtrommel in plaats van brood of crackers. Deze wafels zijn ook goedgekeurd door mijn kinderen, dus ook bij hen gaat er nu regelmatig een wafeltje mee in de broodtrommel. Dit vinden ze echt een feestje!
Geen wafelijzer?
Geen probleem, je kunt het beslag ook gebruiken om pannenkoekjes van te bakken. Misschien een beetje verdunnen met water of (plantaardige melk), zodat ze eerder gaar zijn.
Hoe bewaar je deze wafels:
Afgesloten bewaren zijn ze nog wel 2 dagen houdbaar. Je kunt ze ook in de vriezer bewaren voor later gebruik.
Reactie plaatsen
Reacties