Granola / krokante muesli
Eigen gemaakte granola of krokante muesli (het is maar hoe je het noemen wilt) is makkelijk te maken en super lekker. Je kunt je eigen favoriete ingrediënten gebruiken en nog beter je weet hierdoor precies wat erin zit. Geen ongewenste toevoegingen zoals suikers of conserveermiddelen etc.
Om granola of muesli krokant te maken wordt er vaak een soort olie gebruikt, zoals zonnebloemolie, koolzaadolie of kokosolie en vervolgens wordt het gebakken in de oven. Hierdoor wordt het zo lekker krokant. Olie is een vet en levert in verhouding veel kilocalorieën op. (Gezonde) vetten zijn uiteraard heel voedzaam en zijn zeker belangrijk in een gezond voedingspatroon. Een te veel aan vetten zorgt er voor dat je (onopgemerkt) veel kilocalorieën binnenkrijgt. In geval van een granola kun je de gezonde vetten ook halen uit de noten, zaden en pitten.
Muesli
Voor een gewone muesli kun je alle ingrediënten mengen en vervolgens in een afsluitbare pot bewaren. Wil je toch de krokante versie probeer dan onderstaand recept voor mijn favoriete granola.
Aquafaba
Je kunt kiezen voor het gebruik van het eiwit van 1 ei of in dit geval gebruikte ik het vocht van een pot kikkererwten. Niet zomaar weggooien dus! Wanneer je dit opklopt krijg je eiwitschuim zoals bij een gewoon eiwit. Dit schuim wordt aquafaba genoemd en wordt o.a. veel gebruikt door vegans als eiwitvervanger. Je kunt er allerlei recepten mee maken, zoals dus deze granola, maar ook voor chocolademousse, bakken van taarten of bijvoorbeeld merengues.
Recept:
150 gram havermout
100 gram grof gehakte gemengde noten / pompoenpitten / zonnebloempitten (of wat je in huis hebt)
50 gram geraspte kokos
50 gram gebroken lijnzaad
1 el kaneel
1 tl speculaaskruiden
Vocht van een pot kikkererwten OF eiwit van 1 ei
1 el ahornsiroop
1. Verwarm de oven op 180 graden.
2. Mix het vocht van de kikkererwten tot dat het schuimig is. Je krijgt dan een substantie die “aquafaba” wordt genoemd.
In geval van een ei. Scheid de dooier van het eiwit. Klopt het eiwit tot het schuimig is.
3. Hak de noten grof en meng alle in ingrediënten door de aquafaba.
4. Leg alles uitgespreid op de bakplaat. Zet in de oven over 15-20 minuten. Afhankelijk van de oven, dus houd in de gaten dat het niet verbrandt.
Laat afkoelen en bewaar vervolgens in een afsluitbare pot.
Reactie plaatsen
Reacties