Welk brood kies jij?
Donkerbruin brood heeft een gezond imago, maar klopt dat wel? Speltbrood, meergranen, bruin brood het zegt niet perse zoveel over hoe gezond het is. Hoe weet je nou welk brood je dan het beste kiest?
In stappen uitgelegd hoe jij je meest gezonde brood kiest.
Stap 1: Volkorenbrood
Kies voor volkoren brood. De vezels in volkoren zorgen ervoor dat de koolhydraten minder snel opgenomen worden.
Het belangrijkste is de volledige graankorrel wordt gebruikt. Een graankorrel bestaat uit 3 delen. Namelijk de meelkern, kiem en zemel.
- De meelkern levert vooral koolhydraten (brandstof) en eiwitten.
- De Kiem bestaat uit gezonde vetten, B-vitamines, mineralen en vezels.
- De zemel bestaat uit voedingsvezels, B-vitamines en mineralen.
Bij een witbrood worden alle vliesjes etc. eruit gezeefd, waardoor enkel de meelkern overblijft. Dit levert alleen koolhydraat en eiwit, maar dus geen vezels en voedingsstoffen.
Voor brood geldt dat de term "volkoren" alleen gebruikt mag worden als er echt 100% volkorenmeel is gebruikt. Het gaat hier om een voedingsclaim. Voor crackers of andere graanproducten geldt deze claim helaas niet. Lees daarom altijd het etiket!
Stap 2: Welke meelsoort
Welke meelsoort wordt gebruikt, maakt niet zo uit als het maar gaat om de volkorenvariant van dat graan. Wissel hierin af. Ieder graan heeft weer zijn eigen voordelen. Bijvoorbeeld hoger in vezels, eiwitten, of bepaalde mineralen en vitamines.
Stap 3: De kleur van het brood
Is een heel donker brood het gezondst? Helaas is dat meestal niet zo. Voor dit bruine kleurtje wordt mout toegevoegd, door het verwarmen gaan de suikers uit mout karamelliseren, wat vervolgens voor een bruine kleur zorgt. Je ziet ook wel eens dat (appel)stroop wordt gebruikt. Dit heeft hetzelfde effect. Gewoon een vorm van suiker dus!
Stap 4: Zaden en pitten
Door toevoeging van zaden en pitten wordt het brood meer verrijkt met vezels, eiwitten en gezonde vetten. Daarnaast bevatten deze veel voedingstoffen.
Conclusie:
Tarwe, spelt, rogge, meergranen etc. Het zegt niet zoveel over hoe gezond het is. Kies voor voor de volkorenvariant van een graan met evt. toegevoegde zaden en / of pitten.
Reactie plaatsen
Reacties